Peter van der Donk – Business Analist

Peter van der Donk is al vanaf dag één in dienst bij The Telecom Consultancy Company en zag TTCC opbloeien tot het succesvolle bedrijf wat het nu is. Na zijn studie bedrijfsinformatica vervulde hij tal van functies in de IT. Via de rollen van programmeur, projectleider en consultant kwam hij terecht in zijn huidige functie als Business Analist. Momenteel is hij gedetacheerd bij een opdrachtgever waarbij hij het Agile werken aan den lijve ondervindt. Hij is hier onderdeel van een groot integratie project en heeft het CRM-systeem van het programma in zijn portefeuille.  

Agile werken is bij veel van zijn opdrachtgevers een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. De projecten zijn kortstondig om zoveel mogelijk tijd te steken in wat er op de korte termijn de meeste waarde gaat opleveren voor de organisatie. Peter: ‘De sprints zorgen voor een goede focus. Voorafgaand aan deze periode maken we een planning met de doelstellingen waardoor iedereen weet waar je mee bezig bent, achteraf reflecteren we om te kijken wat er beter kon. Hierdoor kunnen we steeds nauwkeuriger te werk gaan.’ Tijdens zijn werk is Peter veel aan het afstemmen met verschillende partijen om te zorgen voor een continue stroom van werk. Zo denkt hij mee in de beginfase van een nieuw idee, geeft hij toelichting tijdens de overdracht van een project van het ene op het andere team en is hij uiteindelijk betrokken bij de verfijning van de gemaakte feature. Dit aanpassen of uitbreiden is het grootste gemeengoed binnen de IT, maar in zijn voorgaande project kreeg hij de kans om iets nieuws te doen: het opzetten van een nieuw systeem waarbij alles vanaf scratch moest beginnen. Deze uitdaging vond hij erg leuk om aan te gaan en is hem dan ook goed bijgebleven. 

Peter heeft het erg naar zijn zin als gedetacheerde professional. ‘Als consultant is het belangrijk dat je een goede balans weet te vinden. Zo moet je scherp genoeg zijn om duidelijk te maken dat processen anders kunnen, maar je moet natuurlijk ook niet elke keer zeggen dat een organisatie alles fout doet’ vindt hij. Hoewel zijn team klein is, ziet hij dagelijks nieuwe gezichten. Het bevalt hem dan ook goed om samen te werken met mensen vanuit de gehele organisatie en hun arbeidsethos te leren kennen.

De afgelopen 15 jaar werkt Peter al in de telecombranche en ziet daardoor veel oud bekenden langskomen tijdens zijn werk. Hij heeft ondertussen bij op één na alle telecomproviders opdrachten vervuld, alleen Vodafone ontbreekt nog in dit rijtje. Wellicht zal hij de stap in de toekomst nog gaan zetten, maar dan wel in dezelfde functie van Business Analist want deze rol vindt hij het allerleukste!